21 June 2009

INi PeNtiNG utk uMaT isLaM...!!!!

Tadi aku ke tg n Giant, pg beli brg keperluan. Chaitt, ade pasar pagi kat tg! sesak! jam! motor kiri kanan! bengang gile kena park ujung dunia. hurm, saye dah bwk CBJ balek maktab. Rembat mak punye kejap untuk praktikum. Mak dh ade exora n waja. ikut suke dia la nk bwk yg mn bile nk p keje. Tapi CBJ kesayangan dia ni aku pinjam kejap je... tapi every sem aku akan pinjam smpai la abes blaja nnti. ~hehe

1st tyme ni bwk rumet naek CBJ pagi td. kecot perottt dgn pasar pagi kat tg n manusia2 yg buat2 x tau dgn undang2 jalan raya. Mujur 'P' di CBJ besar nk mati saya tepek smlam. Dengan andaian pemandu-pemandu lain akan berhati-hati bile nmpak saya pandu CBJ. haha

Er, sbnarnye nk cite pasal KOD BABI PADA MAKANAN. Perhatian kepada semua umat Islam!!!!

Ni adalah kod lemak babi yg boleh didapati pada makanan.

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

Kawan aku yg bagi kod2 ni. Dalam internet pun ada. Korang boleh google sendiri. Tadi masa aku kuar beli brg makanan bukan main lama aku check ingredient. Tekejot gile nk mati tengok banyak gile kod2 ni pada makanan ringan. Pada chocs Van Houtten n jajan Tam tam kegemaran pun ade. Shit! Pada cadbury pun ade! Padahal ade tanda halal Hakim tuh. Haihhh... terpikir gak, patut la bnyak sgt dose2 kering aku selama ni. dah beranak-pinak dah lemak babi dlm bdn aku selama ni rupenye. Nauzubillah...

Kalo betullah kod2 ni adalah kod lemak babi, berwaspada la wahai umat islam sekalian. Kalo x betul, abaikan saje n3 ini. Tapi aku akan tetap berhati-hati bile membeli makanan lepas ni, biar berjam-jam aku memilih pun xpe asalkan x termakan yg haram lagi.

10 comments:

-atiQah- said...

huhuhuhu...ye ke?? byk saya mkn coklat2 tuh..huhu.. :-( nape xdikaji betul2 sblm diberi tanda halal tu ye..

lemonade said...

atiqah: ntah la.. tanye la JAKIM sndiri..

Shumierain said...

salam ziarah..

tq 4 ur info

lemonade said...

shumerain: mmg patut disebarkan.. =)

zh-ena said...

klu btl la tu kod yg ader lemak babi mcm maner la blh dpt tanda halal kan..muskil jap

tapi info nie mmg berguna sgt2..akan lebih berhati2 selepas ini

lemonade said...

sis ena: sejauh mn kebenarannye x dpt dipastikan tp sy tetap akan berhati-hati jugak lps ni sbb was2.. blh google utk dptkan info yg lbh lanjut tentang ni.

secretname said...

takut nye..huhuhu...klu ikutkan mknan kita slalu mkn mmg byk bnda2 tu.hmpeh la.huhuhu

lemonade said...

secretname: tau xpe..so, berhati2 la bile dah tau ni.

PHIRDOTE said...

patut la ada h1n1

lemonade said...

phirdote: hmm.. berfikir jap..

Post a Comment

Template by:

Free Blog Templates