18 May 2010

TIPS UNTUK BAKAL PENGANTIN... (>_<)

credit to RNWedding

Hye...

Tak lama lagi cuti sekolah kan? Bila cuti mesti ramai yang nak kawen. Pada siapa-siapa yang nak kawen tu, hari ni aku nak bagi tips lagi. Tips kali ni berkisar tentang hak dan tanggungjawab. Aku kecilkan skop lagi supaya korang senang nak faham. Maksud aku di sini ialah tentang NAFKAH. Kau kalau tak tahu tentang nafkah tak boleh kahwin tahu? =p

Ok, mari teruskan bacaan. Mana-mana orang beragama Islam sebelum berkahwin MESTI kena tahu tentang nafkah. Kau jangan duk fikir nafkah batin je. Apa yang aku nak sampaikan kali ni hanya berkaitan nafkah zahir. Sebenarnya kan, aku baru habis baca buku Nikah Kahwin yang aku beli hari tu. So, ada ilmu sikit ni aku share la dengan korang. Kalau aku sorang je yang dapat ilmu macam tak baguslah kan. (*-*)

Ok berbalik kepada cerita asal. Kalau kau rasa diri kau LELAKI sila take note ok. Perempuan pun sama. Kena ambil tahu juga. Semua orang pun tahu kan yang kewajipan suami adalah menyediakan keperluan asas untuk isteri sama ada tempat tinggal, pakaian dan makanan. Kosmetik?? Perlulah kot. Habis nanti kalau muka bini macam pompuan mati laki kau jugak tak selera nak memandang. =p Hah, melalut pulak dah! hehehehe Jom, baca lagi...zzzzaaasssss!

LELAKI, Ingat ni.
Walaupun gaji bini kau lebih besar daripada gaji kau contohnya gaji kau RM1500, gaji bini RM2000 sebulan. Semua kelengkapan rumah macam sewa rumah or rumah beli, nursery, bil-bil, perbelanjaan anak semua di bawah tanggungan kau. Ha! Jangan ingat mudah ya. Pakaian dalam bini pun tanggungjawab kau tahu?

LELAKI, Ingat ni.
Haram hukumnya kau guna duit isteri walau satu sen pun. Sebab kau tak ada hak. Isteri ada hak sepenuhnya atas duit dia. Kalau kau abaikan tanggungjawab kau atas segala keperluan isteri, kelengkapan rumah dan segala apa yang sepatutnya, isteri boleh ambil duit kau tanpa pengetahuan kau. Tapi ambil setakat yang perlu je la. Jangan berlebih. HARUS bagi isteri "mencuri" wang suami untuk keperluan rumah. hehe (>_<)

LELAKI, Ingat ni.
Prinsip yang kau kena pegang ialah "My money is your money" dan prinsip isteri pula "My money is my money, you punya i ada saham..." (>_<)


p/s: Perempuan mesti lega kan bila dapat tahu macam ni. Tapi ingat, bukan senang-senang je kau nak dapat nafkah tahu? Ada syarat-syaratnya jugak. Kalau nak tahu apa syarat-syaratnya next entry pulak ok. ngaaaaa~

12 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

wahhhh...
bakal iseri org bagi tips...
buweeekkk...
=)

lemonade said...

meniti senja: lambat lagi beb! =p

Sarah Zulkefli said...

love tis!!! mmg betui, suami tanggungjawab dia mmh besar n berat.. beb, suka la lagu shahir kt ur blog nie..hehehe

:)

lemonade said...

sarah: haha sangatttt besauuuu.. (^_^) lagu shahir ni memang bestestlah! hikhik

ciEk NiENa said...

oh, tips yg berguna untuk bakal2 suami.. ehhe..

lemonade said...

ciek niena: uyeahhh.. perempuan pun kena tahu ni. hoho!

~ thalhazlin ~ said...

haha! tu tu dear. harta sepencarian is saham right? yeah!

lemonade said...

sis thalhazlin: yup. belanja hari2 tu pun saham perempuan jugak. agagaga~

beLalanG said...

wahhhhhhhhhhhhhh............ tudia.. tips tuk org2 nk kwen :P

lemonade said...

belalang: anda bagaimana? hahaha

Anonymous said...

akak suka sangat jenguk blog awak....

lemonade said...

anon: siapa ni ye..??

Post a Comment

Template by:

Free Blog Templates